Zeilen in en rond Zweden

Zweden is een land in Scandinavie met een zeer groot oppervlakte en geringe bevolking. De zeekust van dit land strekt zich uit over een afstand van bijna 2000 km, van de Noorse grens in het westen tot de noordelijke grens aan Finland in de Bottnische Baai. De bevolking is grotendeels geconcentreerd in de drie grootste steden in het zuiden van het land.

Zeilen is een sport voor iedereen in dit land. Dat houdt onder andere in dat er langs de gehele kust veel jachthavens en goede service voor de watersporter te vinden zijn. De meeste jachthavens hebben plaatsen voor bezoekende boten.

De Oostzee is eigenlijk een grote binnenzee, gekenmerkt door de afwezigheid van sterke stromingen of getijdewateren. Ook is er een groot verschil van brak naar zoeter water, hoe verder men naar het noorden zeilt. De scherenkust begint al langs de zuidoost kust van de provincie Blekinge en loopt langs de gehele oostelijke kust van Zweden.

In de Oostzee liggen ook de grote Zweedse eilanden Öland en Gotland, en de eilandengroep Åland (uitspraak: Oland) dat officieel bij Finland hoort, maar een zelfstandige vorm van bestuur heeft.

Langs de westkust is het water zouter en meer open naar zee dan aan de oostkust. De populaire westerse scherenkust begint net ten zuiden van Gothenburg en loopt tot aan de Noorse grens. Langs deze kust zijn diepe inhammen te vinden, die lijken op de Noorse fjorden. De kust is ruig, met hoge klippen en steenstranden.

Er zijn heel veel kleine havenplaatsjes te vinden langs de gehele kust. De meeste plaatsen hebben een zogeheten "gästhamn" (uitspraak: gestham) of gastenhaven, waar voor een afgifte van tussen de 10 en 25 euro per nacht aan te meren is. Veel van deze havens hebben goede accomodaties in de vorm van toiletten, douche, washokken (allemaal bij de prijs van overnachting inbegrepen) en soms een cafe of restaurant.

In de gastenhavens is vaak stroom en drinkwater aanwezig op de aanlegsteigers. Ook zijn tegenwoordig de meeste havens voorzien van een pompstation voor het legen van vuilwater tanken.

Gezien het kleine aantal mensen die in Zweden wonen is er de ruimte en rust te vinden, die veel Nederlanders op hun vakantiereis zoeken. Verder zijn de wisselingen van de ruige natuur en het spannende landschap zeer aantrekkelijk.

De variatie van natuur en kultuur is groot, vooral omdat het land heel uitgestrekt ligt. Ieder eiland, ieder plaatsje heeft een speciale charme. Uitstekend terrein voor een spannende ontdekkingsreis, dus.

Zeekaarten en andere navigatiemiddelen zijn gemakkelijk aan te schaffen, vaak in de wat grotere steden langs de kust. De kwaliteit van deze zeekaarten en kustkaarten is goed. Zonder deze hulpmiddelen is het moeilijk zeilen met grote risico´s. Dus niet aan te raden.

Langs de scherenkusten

Veel Scandinavische zeilers gebruiken de jachthaven gedurende de dag om te winkelen, tanken, afval aan wal te zetten en voor overige service. De nachten brengen ze door aan de klippen in de vele natuurhaventjes die op de zeekaarten met een klein blauw toiletje of een blauw anker aangegeven zijn. Hier liggen ze dan vaak met de steven aan de wal gestoken, aan lange lijnen, met een anker in de bodem achter de kiel. Als er plaats is komt er altijd nog een boot tussen. Ook is het mogelijk om te ankeren op de rede in deze vaak goed beschutte plaatsen.

De pessimist klaagt over de wind; de optimist denkt dat hij wel zal draaien; de realist stelt de zeilen bij.(William A. Ward)

Vaar weg van de veilige haven. Vang de wind in je zeilen. Zoek. Droom. Ontdek! (Mark Twain)

Het maakt niet uit uit welke hoek de wind waait. Het gaat erom welke koers u zelf uitstippelt. (Vera Pfeiffer)